Miroslav Hlavatý

1. prosinec 2010

Pokud vám dnes bude připadat, že v ulicích vidíte více lidí s červenou stužkou v klopě, než je zcela běžné, pak vězte, že to má jediný důvod. Právě dnes, tedy 1. prosince, si celý svět připomíná den boje proti AIDS. „Červená stužka je symbolem solidarity s postiženými a zároveň i symbolem prevence a boje proti AIDS,“ vyzývá Miroslav Hlavatý, ředitel Domu světla a tajemník České společnosti AIDS pomoc, ke koupi stužky i posluchače Radiožurnálu.

„HIV pozitivních stále přibývá,“ shrnuje v úvodu rozhovoru alarmující statistiky Miroslav Hlavatý. „Bohužel jde o celosvětový trend. Neměli bychom si hrát na to, že Česká republika je na tom statisticky dobře, protože situace v České republice začíná být opravdu vážná.“

Takřka 1500 lidí v Česku je HIV pozitivních, z toho už 318 lidí bojuje přímo s nemocí AIDS. 169 Čechů už svůj boj s AIDS prohrálo. Pro někoho mohou být tato čísla nízká, pro jiného neúnosně vysoká. A zdají se ještě vyšší, když si uvědomíme, jak málo může stačit k prevenci nakažení se virem HIV. Prevence je totiž jednoduchá a má jediné jméno: kondom.

A pozor by si měl dávat skutečně každý. Neplatí totiž mýtus, který se tradoval na počátku 90. let, tedy že AIDS je nemocí gayů. „Dodnes si veřejnost myslí, že AIDS je problém takzvaných, s odpuštěním, ‚rizikových skupin‘. HIV však má jedinou rizikovou skupinu, a to každého, kdo sexuálně žije, a to bez kondomu,“ varuje ředitel Domu světla.

Máte-li jakékoliv pochybnosti, neváhejte a navštivte například právě Dům světla v Praze, který zadarmo a anonymně provádí testy na výskyt HIV infekce v těle. Nejde o zbytečnou návštěvu. Už jen proto, že díky výzkumu profesora Antonína Holého je sice možné s virem HIV relativně plnohodnotně žít, pokud však pacient přítomnost viru v těle zjistí pozdě a ten se zatím rozvine v nemoc AIDS, už je na léčbu zpravidla pozdě.

Také to zaznělo ve středečním Dopoledním Radiožurnálu. Miroslav Hlavatý však zmínil například i to, v jak obtížné finanční situaci se nachází Česká společnost AIDS pomoc nebo že nejohroženější věkovou skupinou mezi ženami je skupina 20-24 let. Nejen to uslyšíte v záznamu celého rozhovoru.


Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Hlavatým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio