004.cz

Houston v USA má prvního otevřeně homosexuálního starostu

Houston (USA) 13. prosince (ČTK) - Annise Parkerová se stala první starostkou amerického Houstonu, která se otevřeně hlásí k homosexualitě, uvedla dnes agentura AP. Pro Parkerovou se v sobotních volbách vyslovilo 53,6 procent voličů.

Bývalý městský právník Gene Locke, považovaný za hlavního soupeře ve volbách, uznal svou porážku a Parkerové k vítězství pogratuloval.

Houston s 2,2 miliony obyvatel je čtvrté největší město v USA, asi 60.000 obyvatel města se považuje za gaye či lesby. K volbám dorazilo přes 152.000 voličů a pro Parkerovou se vyslovilo téměř 82.000 z nich. Lock získal 11.000 hlasů.

Volební kampaň byla podle AP dramatická, provázela ji divoká a protihomosexuální rétorika. Třiapadesátiletá Parkerová se nikdy svou homosexualitou netajila, ale její orientace se dostala do popředí poté, co konzervativní křesťanské skupiny a protihomosexuální aktivisté podpořili Locka a začali rozesílat dopisy odsuzující "lesbické chování" Parkerové.

Za Parkerovou se semkly celostátní politické organizace gayů a lesb a podpořily jí finančními dotacemi.

Lock se od protihomosexuálních výpadů distancoval, ale o podporu konzervativců nadále usiloval. Dva z jeho klíčových podporovatelů věnovali peníze politickému výboru, který nenávistné dopisy rozesílal.

Parkerová v úřadu nahradí Billa Whita, který po šesti letech v křesle starosty již nemohl kandidovat.

Parkerová není jedinou lesbickou starostkou v USA. V čela několika menších měst jako je Portland v Oregonu, Providence na Rhode Islandu nebo Cambridge v Massachusetts stojí homosexuálové, kteří se ke své sexuální orientaci také otevřeně hlásí.

Houston v USA má prvního otevřeně homosexuálního starostu - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |