004.cz

Rakousko bude od příštího roku uznávat homosexuální svazky

Vídeň 10. prosince (ČTK) - Rakouští homosexuálové budou moci od příštího roku uzavírat registrované partnerství. Dolní komora parlamentu této silně katolické země dnes schválila příslušný zákon, který tak bude moci podle agentur APA a AP 1. ledna vstoupit v platnost.

Norma, navržená vládní koalicí sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP), umožňuje homosexuálním párům získat některá práva, která byla dosud vyhrazena pouze manželským dvojicím. Budou tak mít napříště přístup k penzi partnera v případě jeho úmrtí. Pokud dojde k rozluce, budou mít nárok na výživné. Zákon však rakouským gayům a lesbickým ženám zakazuje adopci dětí, a to i biologických potomků partnera, a umělé oplodnění. Civilní obřad se také nebude moci odehrát na radnici, ale svazek bude zanesen do matričních knih na úřadu oblastní správy.

Pro revoluční úpravu z pohledu rakouských homosexuálů dnes hlasovalo 110 poslanců z většiny parlamentních stran. Proti bylo 64 opozičních zákonodárců. Jediná frakce, které zákon odmítla jako celek, byli krajně pravicoví Svobodní (FPÖ). Podle jejich předsedy Heinze-Christiana Stracheho jde tato norma proti vůli většiny Rakušanů a podkopává instituci manželství.

S homosexuálními svazky nesouhlasí ani populistický Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ). Jeho poslanci ale dostali volnou ruku pro hlasování, a tak tři zákon podpořili. Zelení normu odmítli z důvodu, že příliš omezuje práva homosexuálů, a ruku pro ni zvedli jen dva jejich zástupci.

Rakousko patřilo k několika málo státům v EU, kde homosexuálové dosud nemohli legálně vstoupit do svazku. Nadále to nelze například na Slovensku nebo v Polsku. V Česku je možné registrované partnerství uzavírat od července 2006. Za první tři roky to udělalo 780 dvojic žen či mužů.

Rakousko bude od příštího roku uznávat homosexuální svazky - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |