004.cz

Mezi nově nakaženými virem HIV přibývá homosexuálů

Praha 1. prosince (ČTK) - Mezi lidmi nově nakaženými virem HIV přibývá homosexuálů. Letos tvoří přes 66 procent nových případů, v dlouhodobém průměru přitom představují 55 procent všech zjištěných infekcí. Podle statistika Marka Malého ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je situace naopak lepší u prostitutek a drogově závislých, u těchto rizikových skupin prý dobře funguje prevence. Obecně je prý ale sexuální chování Čechů více rizikové než například v 90. letech, k neustálému nárůstu nakažených prý přispívá i sexuální turistika.

Za prvních deset měsíců tohoto roku bylo zjištěno 128 nových případů lidí nakažených HIV, asi 90 procent z nich se nakazilo sexuální cestou. "V rámci toho sexuálního přenosu jednoznačně převažuje přenos homobisexuální u mužů majících sex s muži. V letošním roce bylo zaznamenáno 82 nových případů, což je téměř dvě třetiny všech případů zjištěných," řekl Malý ČTK. Toto číslo prý navíc posledních šest let stále roste. Obdobná je situace v zemích západní Evropy, kde homosexuálové také tvoří nejpočetnější skupinu HIV pozitivních.

U českých prostitutek a narkomanů se prý šíření viru HIV naopak daří držet relativně pod kontrolou. Na letošní statistice nově nakažených se například drogově závislí podílejí jen 2,3 procenty. Manažerka Národního programu HIV/AIDS Džamila Stehlíková k tomu uvedla, že je to dáno zejména dobrou preventivní péčí o tyto rizikové skupiny - třeba existencí center, kde si mohou narkomani měnit jehly. Podle ní ale ještě nejsou podchyceni migranti, kteří také patří do ohrožených skupin.

Z letošních nově nakažených je totiž čtvrtina cizinců, kteří žijí v ČR dlouhodobě. Nejčastěji jde o Ukrajince, Slováky, Vietnamce nebo Moldavany. Právě ve východní Evropě křivky lidí nakažených HIV strmě stoupají, v těchto zemích se ale virus šíří hlavně mezi heterosexuály a narkomany.

V posledních letech prudce roste počet lidí nakažených HIV i v Česku. Loni bylo v ČR zjištěno 148 případů infekce, což představuje meziroční nárůst o více než pětinu. "Je to způsobeno jednak tím, že se lidé nechrání při stycích tady v České republice, a také k tomu do určité míry přispívá kontakt s okolními zeměmi - buď turistika českých občanů do zemí jako je například Thajsko, anebo naopak cizinci, kteří přijíždějí sem a mají kontakty s českými obyvateli," upozornil Malý.

Virem HIV, který způsobuje syndrom získaného selhání imunity (AIDS), je v současnosti ve světě nakaženo zhruba 33,4 milionu lidí. V roce 2007 bylo ve světě registrováno 33 milionů nakažených. Většina, asi 23 milionů nakažených, žije v subsaharské Africe. V západní a střední Evropě žije zhruba 760.000 HIV pozitivních.

V porovnání se západními státy Češi pořád málo používají kondom, a to hlavně při orálním sexu nebo při styku s náhodným partnerem. Podle odborníků ze SZÚ vnímala v 90. letech česká společnost hrozbu AIDS daleko intenzivněji, a to nejen kvůli preventivním kampaním, ale i kvůli medializaci osudů slavných lidí, kteří na AIDS zemřeli.

Na hrozbu této neléčitelné nemoci a na prevenci dnes upozorňuje mnoho akcí konaných v rámci Světového dne boje proti AIDS. Například organizace Rozkoš bez rizika nabízí bezplatné a anonymní testování na přítomnost viru HIV v krvi.

Mezi nově nakaženými virem HIV přibývá homosexuálů - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |