004.cz

SZÚ: Letos už testy odhalily 128 případů HIV pozitivních v ČR

Praha 24. listopadu (ČTK) - Letos do konce října testy odhalily 128 případů HIV pozitivních v ČR. Počet je podle statistik Státního zdravotního ústavu srovnatelný se stejným obdobím loňského roku. Celkem už statistici v Česku evidují 1315 nakažených virem HIV.

Loni bylo zjištěno v Česku 148 případů infekce, což je meziroční nárůst o více než pětinu, uvedla Hana Zákoucká z Národní referenční laboratoře pro AIDS. Roční počet nových pacientů s onemocněním AIDS byl nejvyšší v historii; nemocí AIDS onemocnělo 29 lidí s HIV.

Od začátku testování v polovině 80. let do konce letošního října bylo v ČR potvrzeno 1315 HIV pozitivních lidí a dalších 322 HIV pozitivních cizinců s krátkodobým pobytem. Z toho onemocnění AIDS bylo zjištěno u 284 pacientů, 152 lidí v důsledku AIDS zemřelo. Nejčastějším způsobem nakažení je nechráněný sexuální styk.

V pražském Domě světla České společnosti AIDS pomoc testují na HIV pozitivitu už deset let. Za tuto dobu podle ředitele Miroslava Hlavatého otestovali asi 22.000 lidí, HIV pozitivních byla necelá stovka. Pozitivní je tedy každý 220. testovaný. Zájemců o testy bylo ještě o tisícovku víc. Netestovali všechny, neboť přišli příliš brzy po rizikovém chování. Protilátky v krvi prokazující infekci se projeví až po dvou až třech měsících od nákazy.

Dům světla je podle Hlavatého největším odběrovým centrem v ČR, kde se na HIV testuje anonymně a bezplatně. Zatímco v roce 2006 testovali 58 procent lidí, loni už podle něj provedli 82 procent všech odběrů. Dům světla provozuje například i linku AIDS pomoci, internetovou AIDS poradnu či poskytuje azylové ubytování potřebným. Podle Hlavatého je pozitivní, že i přes omezenou kapacitu zatím nikoho nemuseli odmítnout. V Domě světla také zatím nikdo na AIDS nezemřel.

Odborníci se shodli, že jeden z klíčových bodů prevence spočívá v osvětě na školách. Bohužel podle Hlavatého však klesá zájem škol o preventivní programy či besedy s HIV pozitivními lidmi, kteří mohou nabídnout vlastní zkušenost s virem HIV. @ Podle manažerky Národního programu HIV/AIDS pro ČR Džamily Stehlíkové přibývá nakažených mladých dívek. Nakazí se prý často zbytečně jen proto, že neodmítnou styk bez kondomu. Například loni byla nejmladší nakaženou 15letá dívka, uvedla.

Virem HIV, který způsobuje syndrom získaného selhání imunity (AIDS), je v současnosti ve světě nakaženo zhruba 33,4 milionu lidí. V roce 2007 bylo ve světě registrováno 33 milionů nakažených. Většina, asi 23 milionů nakažených, je v subsaharské Africe. V západní a střední Evropě žije zhruba 760.000 HIV pozitivních, uvedla Zákoucká.

SZÚ: Letos už testy odhalily 128 případů HIV pozitivních v ČR - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |