004.cz

V Praze vyvrcholil Famufest, tři ceny získal snímek Romaboy

Praha 15. listopadu (ČTK) - Festival studentských snímků Famufest dnes ve zcela zaplněném pražském Divadle Archa završilo předání cen a projekce vítězných snímků. Čtyřdenní přehlídka tvorby studentů pražské Filmové a televizní akademie múzických umění nabídla přes sto filmů v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Nejlepším snímkem 26. ročníku byl vyhlášen bakalářský film Rozálie Kohoutové Romaboy, který zároveň vyhrál v kategorii nejlepší dokument a cenu Dagmar Táborské za nejoriginálnější dílo.

Vítězný snímek se věnuje problematice menšiny uvnitř menšiny, konkrétně homosexualitě v romské komunitě, která ji považuje za opovrženíhodnou nemoc. "Polohraný dokument založený na scénáři hlavního hrdiny Davida Tišera, romského aktivisty a homosexuála, nahlíží na problémy menšin a jinakosti z neobvyklého úhlu," řekl ČTK Martin Melichar z produkčního týmu Famufestu.

V kategorii hrané režie převzala bronzovou sošku Famutomase z dílny Tomáše Uhnáka Viera Čákanyová za snímek Alda. Nejlepší animovaný film Kmenový jazyk natočil Lukáš Glaser.

Předána byla rovněž ocenění v dalších kategoriích - za nejlepší kameru Marku Dvořákovi (Skoč!), za střih Vieře Čákanyové a Alexandře Gojdičové (Alda) a za zvuk Pavlu Kovaříkovi (Ferda; Vteřiny). Nejlepším filmem prvního ročníku se stala Hranice Gyorgyho Kristófa.

Dana Hábová, Jan Otčenášek a David Zábranský rozhodovali o nejlepším nerealizovaném scénáři. Cenu získal Tomáš Holeček za svůj absolventský scénář Beze stopy.

V kategorii nejlepší fotografie získala sošku Famutomase Kateřina Držková za fotografický soubor Otcové Evropské unie. V kategorii s názvem Produkce, v níž o vítězi rozhoduje katedra produkce ve spolupráci s asociací producentů v audiovizi, uspěl Tadeáš Trojánek.

V kategorii Best of FAMU zvítězil snímek Awake od barmského režiséra Thaddhiho. Cenu ČSFD vyhrál Lukáš Kokeš za dokument 59/184/84, který získal největší počet hlasů na serveru Česko-Slovenské filmové databáze.

Ceny nebyly uděleny v kategoriích Nejlepší realizovaný scénář a Experimentální dílo. Každá z kategorií měla svého garanta. Z velké části jde o filmové festivaly, které poskytnou vítězi akreditaci s ubytováním.

Festival od čtvrtka navštívilo přes 2000 lidí. Soutěžní i nesoutěžní sekce podle pořadatelů slouží jako přehlídka mladého českého filmu i možnost konfrontace s aktuálním stavem tvůrčího filmového vzdělání. Jeho součástí byl doprovodný program v podobě přednášek výrazných filmových osobností a večerních hudebních koncertů. Například dokumentaristka a držitelka dvou Oscarů Barbara Koppleová přijela prezentovat svůj snímek Shut up & Sing, se zájemci diskutoval režisér Petr Zelenka.

K novinkám 26. ročníku festivalu patřilo sobotní promítání filmů v kvalitnější HD technologii a anglické titulky u všech soutěžních filmů.

Na loňském ročníku Famufestu uspěly snímky Bába a Druhé dějství, které poté sbíraly ocenění i na mezinárodních festivalech. Bába Zuzany Špidlové zabodovala v Cannes, odkud si přivezla cenu pro studenty filmových škol. Režisér Olmo Omerzu si za Druhé dějství vysloužil ocenění na domácích přehlídkách, ale i v Portugalsku, Francii a Slovinsku. Asociace českých filmových klubů oba snímky uvede do kin od 19. listopadu.

V Praze vyvrcholil Famufest, tři ceny získal snímek Romaboy - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |