004.cz

Pasáž zákona zakazující adopce homosexuály zatím asi nezmizí

Praha 13. srpna (ČTK) - Sporná pasáž zákona o registrovaném partnerství, která výslovně zakazuje registrovaným partnerům adoptovat děti, v nejbližší době nezmizí. Rada vlády pro lidská práva přijala ještě v červnu podnět, v němž žádá ministerstvo spravedlnosti, aby navrhlo úpravu zákona. Podnět musí schválit vláda jako celek. Jestli se ale materiál dostane na stůl ještě ministrům kabinetu Jana Fischera, je vzhledem k předčasným volbám nejisté. Materiál se stále projednává na úřednické úrovni, řekl ČTK tajemník ministra pro lidská práva Michaela Kocába Petr Koubek.

Připomínkové řízení mezi ministerstvy skončilo v závěru července. Nyní úředníci připomínky zapracovávají. Některá ministerstva přitom k materiálu podle zdroje z úřadu vlády předložila "zásadní připomínky". Například ministerstvo zemědělství prý upozornilo na to, že materiál je nevyvážený, nepřipravený a nebere v potaz práva dítěte. Úředníci si prý nyní mezi sebou domlouvají schůzky a zkoušejí zpracovat kompromisní znění podnětu.

Vyškrtnutí pasáže by neznamenalo povolení adopcí dětí homosexuálními páry. Šlo by jen o symbolické odstranění věty, která odporuje jinému zákonu a podle některých právníků je napadnutelná u Ústavního soudu. Na neústavnost pasáže upozornila v dubnu analýza Jana Wintra z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kterou si objednala organizace Gender Studies. Pokud by se podle analýzy dotčený partner obrátil na Ústavní soud se stížností, asi by docílil zrušení konkrétního paragrafu zákona o registrovaném partnerství.

Pokud by se vláda nakonec shodla na tom, že je zapotřebí spornou pasáž ze zákona vyjmout, další boj o znění novely by se svedl v parlamentu. I příznivkyně zákona Anna Čurdová (ČSSD) již dříve ČTK řekla, že by jakékoliv změně v zákoně musela předcházet celospolečenská diskuse a shoda. Do zákona by nerada šahala také předkladatelka původního zákona Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM), která je prý v případě adopcí dětí páry stejného pohlaví staromódní.

Zákon o registrovaném partnerství sněmovna přijala v březnu 2006, kdy nejtěsnější většinou přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Zákon tenkrát velmi prosazoval tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Pro byli také komunisté, naopak proti se postavili lidovci a drtivá většina ODS. Aby zákon vůbec prošel, přidali do něj poslanci zmíněnou pasáž zakazující adopce.

Pasáž zákona zakazující adopce homosexuály zatím asi nezmizí - komentáře

Komentář ze dne: 17. 08. 2009 22:08:23     Reagovat
Autor: Dan (email) - neregistrovaný
Titulek: Prazdnota
Podle meho nazoru, je velmi dulezite mit a vychovavat deti, jak to delaji heterosexualni pary, tak i MY by jsme meli tu moznost, rodinu tvori deti a ne jen muz a zena. Bezdetne pary nejsou rodina, ale oni maji tu vyhodu adopce, za to MY? Jen tu registraci, hrozne slovo! Lidska prava na pokraji zhrouceni. Kde to skonci? To budou radeji deti bez rodicu v detskych domovech, nez aby nam dali tu moznost mit svou Opravdovou rodinu? Bez deti se rozpada manzelstvi, je to jen samota a smutek...

Komentář ze dne: 18. 08. 2009 17:33:31     Reagovat
Autor: man86
Titulek: Re: Prazdnota
U nás je problém v tom, že pokud se řekne "rodina", má mnoho čechů v hlavě rovnici rodina=muž+žena+děti. Zde jsme až přehnaně konzervativní, řekl bych. Přiznat nám právo adopce bude ještě dlouhá cesta.
Nemá smysl, abych se tu opakoval, protože budu pravděpodobně opět kýmsi kritizován za svůj názor týkající se adopce homosexuálním párem.

Komentář ze dne: 18. 08. 2009 21:37:20     Reagovat
Autor: Dan (email) - neregistrovaný
Titulek: Re: Re: Prazdnota
Bohuzel, hodne dlouho... Jak se rika, toho se ani mi deti nedozijou. Jaka ironie,ze.

Komentář ze dne: 28. 08. 2009 06:09:31     Reagovat
Autor: august - neregistrovaný
Titulek: Re: Prazdnota
Proc myslis, ze bezdetne pary nejsou rodina? To je blbost. Jak kdy a jak u koho. Pokud to tak citis, tak jo, nejsou. Ja to tak necitim. Mam pritele, mame svuj zivot, svuj svet a povazujeme se za rodinu. Citime to tak. Deti nechceme, nechybi nam.
Deti maji lide predevsim kvuli svemu vlastnimu pocitu z nedostatku. Neco jim v zivote chybi. Deti si delaji hlavne kvuli sobe. Proto jsme tu i my.
Ale rodina neni jen ta, ktera ma nejake deti. Pises nesmysly.

Jinak mit deti planuji do budoucna (15 let). Pritel je starsi a jednou bych rad poznal i druhe pohlavi a jiny typ rodiny ( ten beznejsi: "matka/otec"). S detmi. Ted je jeste ale brzy. Pritel mne chape.


Komentář ze dne: 28. 08. 2009 08:57:04     Reagovat
Autor: Lev - neregistrovaný
Titulek: Re: Re: Prazdnota
Podstatou rodiny jsou děti. Děti tvoří rodinu se svými rodiči. Dvojice lidí, která tvoří manželství/partnerství rodinou ještě není, může být maximálně součástí rodiny, z níž partneři pocházejí.
Možná že lidé mají i děti z důvodu prostšího, prostě se narodí. Jinak, pokud se o ně snaží, je to nejspíše důsledkem snahy, aby život měl nějaký smysl a byl naplněn, k čemuž pro mnohé děti patří, je to ostatně přirozené (řekněme třeba klidně, že je to pudová potřeba).
Jinak samozřejmě těžko dělat něco kvůli někomu (to by bylo projevem lásky), kdo je tou dobou čirou potencialitou (to je např. dítě bezdětného páru dokud není počato).

Komentář ze dne: 29. 08. 2009 04:00:48     Reagovat
Autor: reakce - neregistrovaný
Titulek: Re: Re: Re: Prazdnota
No ja se s tebou nebudu prit o tom co je rodina a co neni. Jak jsem rekl a za cim si stojim bylo, ze i par se vsim co vytvari, co ma, jak zije tvori rodinu. Bezdetny par. Deti jsou vetsi soucasti te rodiny, ale rodina neni zavisla na pritomnosti deti. To jsou 2 ruzne pohledy a kazdy si nechame ten svuj. Nic jineho nam ani nezbyde :-)
I par s detmi muze spis nez rodinu utvaret jedno velke katastroficke prostredi ktere ma do rodiny a rodinne pohody hodne daleko. Pak samozrejme chudaci deti. A takovou situaci bych za rodinu nepovazoval i kdyz se jedna o par s detmi.
Deti ma kazdy kvuli sobe. To delas hlavne pro sebe. Mit deti je velkym plusem pro kazdeho.
Pokud ale povazujes za rodinu par s detmi a bezdetny par nikoli, pak tim zaroven tvrdis, ze v podstate jen ty deti jsou rodinou. Taky by se na to mohlo takto nahlizet.
Pohledy mas ruzne. Dokonce i lide (dejme tomu 15 lidi) zijici pohromade spokojene v jednom dome v harmonii, stesti, pratelstvi tvori rodinu. Rodinu muze utvaret i spolek duchodcu v domove duchodcu pokud to tak citi. Nebo treba skupinka tucnaku ci delfinu i kdyz ne kazdy z nich pochazi z jednoho rodu. Me chapani rodiny se proste lisi od toho tveho.
Tak doufam ale ze budes mit jednou deti, protoze je videt ze ti na tom zalezi. Ze by se v tobe probudil matersky cit? Tak do toho

Komentář ze dne: 29. 08. 2009 08:50:42     Reagovat
Autor: Lev - neregistrovaný
Titulek: Re: Re: Re: Re: Prazdnota
No, nepsal jsem o tom, že by mi na dětech tolik záleželo... (i když bych je nejspíš jednou rád měl, no není moc s kým). Spíš, že rodinu vidím jako rodiče a děti a nesejde na tom, jestli je toto společenství šťastné - pokud se oba rodiče porád hádají a své děti týrají, pořád je to rodina. I když takovouto rodinu asi nebude nikdo opěvovat. Ale rodina není ze své podstaty dobrá. Prostě je to popis stavu, většinou asi spíš pozitivně vnímaný, proto i zdejší diskutující si snaží tento pojem přisvojit, ale vytvořit rodinu se znakem rodové posloupnosti je prno ně těžké, přitom je to pro ně cenná hodnota - proto vyzdvihují dobré vztahy na to, co činí rodinu rodinou. Ale přátelství, nebo i láska, rodinu nevytvoří. Je to vyprázdnění pojmu, který je tak používán podle znaků vedlejších ne podle toho, co jej definuje. Bratra každý taky nemusí milovat. To ho ale bratrem nečiní, tím ho činí společní rodiče, nic jiného. Děti samy také samozřejmě nejsou rodinou (co třeba ty v dětských domovech?), ale podstatný je jejich vztah k rodičům.
No ano, děti má každý kvůli sobě, jak už jsem psal, ty děti, než si je rodiče pořídí, nejsou ničím, nemají žádné vlastnosti, a proto se nelze rozhodnout z lásky k nim (můžeme konat z lásky ke komukoli, ale rozhodně ne k někomu, kdo není). Člověk cítí, že mu děti chybějí. A cítí to tak asi i homosexuálové, jinak by o právo adopce nebojovali.

Komentář ze dne: 16. 08. 2009 22:50:05     Reagovat
Autor: Nitram z Nitry - neregistrovaný
Titulek: Jedna vec je adopcia a druha...
...uzatvaranie registovaneho partnerstva s cudzincom. Nezmyselne - NOVELIZOVANE- obmedzenie pre cudzincov, ktori musia predkladat potvrdenie svojho domackeho statu, ze mozu uzatvorit registrovane partnerstvo. Toto je iba obstrukcia a dalsi forma diskriminacie!

Komentář ze dne: 29. 08. 2009 08:55:01     Reagovat
Autor: Lev - neregistrovaný
Titulek: Re: Jedna vec je adopcia a druha...
Nevím, proč by to měla být diskriminace. Člověk prostě nesmí se sebou nakládat v rozporu se zákony své země. Pokud daná země registrované partnerství nepřipouští, je takový úkon neplatný a tudíž zbytečný.
Diskriminace vůči hetersosexuálům je asi způsobena tím, že jejich partnerství je uznáváno všude, protože je základem společnosti, tím co jí umožnuje další pokračování.

pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |