004.cz

Starosta Amsterodamu oddal pět homosexuálních párů

Amsterodam 1. srpna (ČTK) - Starosta Amsterodamu Job Cohen dnes v rámci festivalu Gay Pride stvrdil sňatky pěti nizozemsko-amerických homosexuálních párů. Obřad se konal na lodi, která pomalu brázdila historické městské kanály za obrovské pozornosti na březích stojících obyvatel města, návštěvníků a početné místní homosexuální komunity.

"Jako starosta Amsterodamu vás nyní prohlašuji za spojené poutem manželství," řekl Cohen na adresu pěti mužských párů, než z reproduktorů zazněl slavný Svatební pochod Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Svatbu zorganizovala radnice v rámci oslav 400 let od založení Nového Amsterdamu, budoucího New Yorku, Britem Henry Hudsonem, který se v roce 1609 vylodil na Manhattanu ve službách Nizozemské východoindické společnosti. "Ale chceme také připomenout, jak je důležité, aby homosexuální svatby mohly existovat všude," zdůraznil Cohen za nadšeného křiku a skandování přítomného davu.

Homosexuální svatby jsou uznávány jen v šesti amerických státech, ale zatím ne v New Yorku, odkud pocházejí američtí novomanželé. "Bohužel, museli jsme přijet až do Amsterodamu, abychom mohli být legálně oddáni," stěžoval si pětadvacetiletý Newyorčan Patrick Decker. "Spojené státy jsou zemí svobody, ale tamní homosexuálové ještě nejsou svobodní, aby se mohli ženit," dodal další z novomanželů, čtyřicetiletý Nizozemec Hans Heijnis.

Nizozemsko je první zemí na světě, která 1. dubna 2001 uzákonila legálnost sňatků osob stejného pohlaví.

Starosta Amsterodamu oddal pět homosexuálních párů - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |